Mielikuvitus laulajan työkaluna

father, son, people


“Your subconscious mind cannot tell the difference between a real experience and one that you vividly imagine. Every time you recollect, remember and re-experience an event in your conscious mind, your subconscious mind accepts it and stores it exactly as if you had just repeated it.

What this means is that, if you have just one positive experience in any area of your life, and you think about this positive experience over and over, you actually program yourself to do it again.

And if you haven’t had such a positive experience yet, you can imagine or create one in your mind and dwell on that. Your subconscious won’t know that you made it up. “

—Brian Tracy: Maximum Achievement


Omassa harjoittelussa olen huomannut kuinka rauhallinen mieli vaikuttaa positiivisesti myös omaan laulamiseen. Olen myös huomannut, että monesti biisien ns. “kuivaharjoittelu”, eli päässään biisien laulaminen tai keskittyneesti kuunteleminen, on saanut haluttua kehitystä aikaan.

Tämähän on kuin mielikuvaharjoittelua – mutta mihin perustuu mielikuvaharjoittelun teho?

Vastaus löytyi eräästä lukemastani kirjasta, Brian Tracyn teoksesta Maximum Achievement.
Kirjassa kerrotaan, että alitajuntasi ei osaa erottaa todellista kokemusta kuvitellusta kokemuksesta.

Jos esimerkiksi valmistaudut tulevaan esiintymiseen ja kuvittelet hyvin elävästi itsesi lavalla – mitä sinulla on päälläsi, mitä kappaletta laulat, miltä äänesi tuntuu, mitä näet ympärilläsi ja kuinka onnistut loistavasti esityksessäsi ja miltä onnistuminen sinusta tuntuu – alitajuntasi hyväksyy tämän kuvitellun kokemuksen oikeana onnistumisen kokemuksena. Ja kun olet näin mielessäsi kerran onnistunut suorituksessasi, tulet onnistumaan siinä toistekin.

Mielikuvaharjoittelua voi siis hyödyntää myös omassa lauluharjoittelussa!

Jo vuosia mielikuvaharjoittelu on ollut olennainen osa esimerkiksi urheilijoiden treeniohjelmaa kilpailuihin valmistautuessa, mutta musiikin opetuksessa siitä on puhuttu yllättävän vähän.


“Alitajuntasi hyväksyy tämän kuvitellun kokemuksen oikeana onnistumisen kokemuksena”

Testasin kerran itse tällaista eläväistä mielikuvaharjoittelua. Mietin mitä haluaisin seuraavaksi laulajana saavuttaa.

Halusin päästä esittämään omaa musiikkiani pitkästä aikaa, ja ennen kaikkea halusin tuntea olevani täysin omana itsenäni, vapautuneesti lavalla. Monesti esiintyessä ja vähän jännittäessä tietoinen mieli saa vallan ja tarkkailee omaa tekemistä ja ympäristöä: “tykätäänkö minusta nyt, onnistunko tässä, tuo nuotti ei nyt mennyt niinkuin halusin…” 

Halusin päästää irti turhasta tarkkailusta ja stressaamisesta, luottaa että minä riitän ja kirjoittamani biisit riittävät – niiden taustalla on oikeita tarinoita ja tunteita, ja haluan keskittyä niiden välittämiseen.

Mielikuvaharjoituksessani näin itseni elävästi esiintymässä helsinkiläisen Tenho Restobarin lavalla. Kuvittelin ketkä muusikot olivat kanssani lavalla, kuvittelin aloittavani keikan hiljattain kirjoittamallani kappaleella, ja ennen kaikkea tunsin miltä minusta tuntui lavalla keikan aikana. Olin täysin läsnä: rauhallinen, avoin ja siinä hetkessä. Tunsin kuinka musiikki otti vallan ja laulu virtasi minusta ulos juuri niin täynnä tunnetta ja sävyjä kuin olin biisin kirjoitushetkellä tarkoittanutkin.

Harjoituksen jälkeen oloni oli onnellinen ja luottavainen. En tiennyt tulisiko haaveeni toteutumaan, mutta olin saanut mielikuvaharjoituksestani inspiraatiota ja jonkinlaista luottamusta että asiat tulisivat etenemään oikeaan suuntaan.

Muutaman viikon kuluttua tästä näin netissä ilmoituksen, että Tenhossa aloitetaan uusi lauluntekijäklubi jonne haetaan esiintyjiä! Ajattelin, että tässä se tilaisuus nyt on – ja lähetin hakemuksen.


” Olin saanut mielikuvaharjoituksestani inspiraatiota ja jonkinlaista luottamusta että asiat tulisivat etenemään oikeaan suuntaan “

Tästä muutaman viikon kuluttua sain kutsun esiintymään ensimmäiselle Juuressa-klubille Tenhoon toukokuussa! Ilahduin kovasti (“Näin ne asiat etenevät!”), kysyin mukaan luottosoittokavereitani ja keikka saatiin sovittua.

Toukokuussa 2018 huomasin sitten olevani Tenhon lavalla, juuri siinä hetkessä jonka olin muutamaa kuukautta aiemmin visioinut. Ympärilläni olivat juuri ne ihmiset jotka olin siihen kuvitellut, rakkaimmat soittoveljeni. Aloitimme setin juuri sillä kappaleella jolla keikka myös mielikuvaharjoituksessani alkoi.

Ja ennen kaikkea: minut täytti juuri se tunne, jonka olin mielikuvaharjoituksessani tavoittanut. Olin täydellisesti läsnä tilanteessa ja tiesin olevani juuri oikeassa paikassa.

Luulen, että tuo keikka oli paras vetoni koskaan. Tavoitin oikeat tunnetilat ja laulujeni tarinat pääsivät myös kuulijoiden ihon alle. Tunteet tarinoiden pinnan alla tulivat myös ulos. Tämän sain kuulla monesta eri suusta palautteena jälkikäteen.

En tiedä olisiko tämä toteutunut ilman eläväistä mielikuvaharjoitustani – ainakaan näin nopeasti. Ensinnäkin visiointi selkeytti itselleni mihin suuntaan haluan laulajana kehittyä. Lisäksi harjoitus asetti minulle seuraavan päämäärän ja tavoitteen, jota kohti pyrkiä. Oli todella jännittävää huomata, kuinka nopeasti toiveeni toteutui, kun olin sen selkeästi käynyt läpi mielessäni.

Vaatii vuosien työn saavuttaa se laulutekninen taso, jossa omaa tekemistä ei tarvitse paljon miettiä. Ja kun sen saavuttaa, vaatii vielä enemmän mielensisäistä työtä oppia päästämään irti kontrollista. Mielikuvaharjoittelu on ehdottomasti yksi tehokas työkalu oman mielen ja suoritusten kehittämiseen!

Lataa täältä ilmaiset audioharjoitukset, joiden avulla saat lisää luottamusta ja rauhallisuutta esiintymistilanteisiin!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *