Minun tarinani

anna-web

Oma rakkauteni laulamista kohtaan syttyi toden teolla teini-ikäisenä: pääsin silloin ensi kertaa elämässäni pop-laulutunneille ja ensimmäiseen keikkailevaan bändiin solistiksi.

Aktiivinen musisointi kuljetti opiskelemaan Sibelius-lukion musiikkilinjalle, ja pari vuotta ylioppilaskirjoitusten jälkeen vielä Pop & Jazz konservatorioon muusikon ammattiopintoihin. Lukioajoista asti olen harjoitellut myös tulkintaa ja musikaalilaulua Irina Milanin valmennuksessa.

Opiskeluaikoinani keikkailin aktiivisesti yökerhoissa erilaisten cover-yhtyeiden kanssa, ja samalla liidasin omaa rock-yhtyettäni. Olin tehnyt nuoresta saakka töitä tullakseni esiintyväksi laulajaksi – ja olin saavuttanut tuon unelmani!

Kuitenkin valmistuessani konservatoriolta huomasin palaneeni loppuun esiintyjänä: laulaminen ei enää innostanut samalla tavalla, harjoittelusta ja esiintymisestä oli tullut rutiinia. Musiikista oli tullut suorittamista, joka ei enää sytyttänyt samaa innostuksen liekkiä minussa kuin joskus aiemmin.

Minulla ei tuolloin vielä ollut riittävästi työkaluja työstää omaa sisäistä maailmaani. Lähes aina musiikkia tehneenä määrittelin itseäni rankasti laulamisen kautta enkä heti osannut etsiä ratkaisua “boksin ulkopuolelta”, vaan pyrin tavalla tai toisella jatkamaan musiikin parissa ja jopa pakottamalla löytämään itsestäni uudelleen innostuksen tunteen.

Olin tuohon aikaan jonkinlaisessa etsimistilassa ja yhtäkkiä hyvin epävarma itsestäni.  Teimme senaikaisen poikaystäväni kanssa yhdessä musiikkia ja jotenkin päädyin usein myötäilemään kumppanini ajatuksia ja näkemyksiä, mikä puolestaan etäännytti minua lisää omasta itsestäni. En osannut hiljentyä kuuntelemaan mitä oikeasti halusin ja mikä olisi minulle hyväksi. Laulaminen ei tuntunut vieläkään hyvältä tai vapautuneelta, eikä aidosti minulta. Muutaman vuoden yhdessäolon jälkeen onneksi oivalsin, että tällä tavoin elämäni ei etene oikeaan suuntaan.

Kokemus opetti onneksi vähitellen tunnistamaan ja asettamaan omia rajoja. Opin taas kuuntelemaan sisintäni ja luottamaan intuitiooni. Laulamisella on ollut myös suuri merkitys omassa eheytymisessäni ja noiden kokemusten käsittelemisessä – ja samalla yhteys sisimpääni on tuonut minulle varmuutta laulajana ja tulkitsijana. Olen ymmärtänyt, että oma ääni on hyvin voimakkaasti ja saumattomasti yhteydessä omaan kehoon, mieleen ja tunteisiin.

Uudet oivallukset johtivat siihen, että löysin uudelleen laulamisen ilon! En enää määrittele itseäni ihmisenä laulusuoritusten perusteella, ja tämän seurauksena en ole enää niin perfektionisti tekemiseni suhteen. Olen myös oppinut tunnistamaan ne musiikkiprojektit joista minulle tulee hyvä olo, samoin kuin olen oppinut kieltäytymään niistä tarjouksista jotka eivät tunnu minulle oikeilta. Oma ääni on hyvin herkkä instrumentti, ja siksi on mielestäni tärkeää olla täydellä sydämellä mukana siinä mitä tekee.

Opiskeluajoista lähtien olen myös opettanut laulua, aluksi tehden sijaistuksia musiikkiopistoissa ja esimerkiksi vanhassa opinahjossani Sibelius-lukiossa. Vähitellen opetustyö sai enemmänkin tuulta alleen, ja Annanet Vocals aloitti hiljalleen toimintaansa vuonna 2014.

Oma kasvu, kehittyminen ja uudet oivallukset ovat vaikuttaneet myös siihen, kuinka suhtaudun valmennustyöhön: käsitykseni lauluvalmennuksen kokonaisvaltaisuudesta on vuosien varrella syventynyt.

Riippumatta ihmisen laulukokemuksesta oma ääni on aina henkilökohtainen instrumentti, jonka käyttöön yhdistyvät automaattisesti kehon lisäksi myös mieli ja tunteet. Pyrin valmentajana lähestymään jokaisen oppimisprosessia näistä lähtökohdista käsin, ja siten auttamaan jokaista löytämään todellisen potentiaalinsa ja vapautumaan oman äänen avulla.

Pähkinänkuoressa…

  • Olen laulaja, lauluntekijä ja lauluvalmentaja
  • Laulaminen on aina tuntunut omalta jutultani, ja laulaessa tunnen vahvasti olevani oma itseni
  • Laulajaidoleitani ovat esimerkiksi Tina Turner, Janis Joplin, Eddie Vedder, Eva Cassidy, Steven Tyler, Idina Menzel ja Laura Branigan. Pidän voimakkaista ja persoonallisista äänistä jotka herättävät tunteita ja koskettavat ”pintaa syvemmältä”
  • Parasta ja mielenkiintoisinta laulamisessa: omaan tunneyhteyteen tutustuminen, koskettavan laulutulkinnan luominen, jatkuvat mahdollisuudet kehittyä!
  • Parasta valmentamisessa on, kun saa auttaa toista ihmistä löytämään oman, aidon äänensä. Oma ääni on tärkeä osa sinua ja sen vapauttamisessa on jotain maagista: ihminen saa mielettömästi itsevarmuutta ja itseluottamusta kun uskaltaa ylittää mukavuusaluettaan!
  • Kirjoitan myös omia biisejä. Ensimmäiset liidaamani yhtyeet soittivat kasariperinteitä kunnioittavaa hard rockia. Vuodet rock-bändin solistina koulivat äänestäni voimakkaan ja kestävän, ja tiedän myös millaista on laulaa rock-bändin kanssa lavalla ilman monitoria! Rakkaus oman musan tekemiseen on säilynyt ja julkaisen pitkästä aikaa uutta soolomateriaalia syksyllä 2020.