Jokainen kokee musiikin omalla tavallaan

girls, lying, classic car

Jokin aika sitten olin ystävien tupaantuliaisjuhlissa. Illan ohjelmassa oli myös karaokea, ja tämä herätti jo alkuillasta keskustelua: osa oli innoissaan, osa lähinnä kauhuissaan. 

Eräs vieraista oli sitä mieltä, että ei voisi kuvitellakaan laulavansa julkisesti missään, ei edes leikkimielistä karaokea. Minua kiinnostaa ihmisten käsitykset ja uskomukset omasta äänestään, joten kysyin häneltä miksi karaoke kauhistutti häntä. Hän totesi, että hän ei osaa ja hänellä on ihan hirveä ääni. Kiinnostuin vielä enemmän ja kysyin, mistä tämmöinen uskomus oli mahdollisesti muodostunut. 

Juhlavieras kertoi, että hänellä oli huonoja muista peruskoulun laulukokeesta. Koetilanne oli kokemuksena ollut nöyryyttävä, ja lisäksi luokkatovereiden keskinäinen vertailu oli saanut hänet tuntemaan olonsa paljon huonommaksi kuin kaikki muut. Siitä päivästä lähtien hän oli päättänyt ettei laula enää koskaan nuottiakaan.
 
Kerroin että olen kuullut tosi paljon samanlaisia tarinoita. Sanoin, että mielestäni on todella  surullista että yksi lapsuuden huono muisto, kuten vanhanaikainen peruskoulun laulukoe, on niin vahvasti vaikuttanut niin monen ihmisen käsitykseen omasta äänestään. Äänestä, joka pitäisi olla luonnollinen osa sinua itseäsi.

Ääni on luonnollinen osa sinua itseäsi.


Kerroin myös esimerkkejä muutamista omista oppilaista, jotka olivat myöhemmin aikuisiällä tulleet laulutunneille ja halunneet muuttaa omia uskomuksiaan, ja onnistuneet ja osoittautuneet oikein hyviksikin laulajiksi. Mutta tähän juttukaverini totesi ettei hän voisi edes oppia laulamaan, sillä hän ei ymmärrä musiikkia ollenkaan. 

Kysyin, onko sinulla lempibändejä. Herättääkö jokin kappale sinussa tunteita, muistoja, kylmiä väreitä? -Tottakai, juttukaverini vastasi. Kyllähän kaikki sillä tavoin kokevat musiikin. Totesin, että sitten sinä minun mielestäni ymmärrät musiikkia. Omalla, ainutlaatuisella tavallasi.

Uskon nimittäin, että jokainen ihminen kokee musiikin omalla tavallaan, ja omat tunnereaktiot on sitä parasta yhteyttä musiikkiin ja musiikin kokemiseen mitä voi ollakaan.

Jokainen ihminen kokee musiikin omalla tavallaan, ja omat tunnereaktiot on parasta yhteyttä musiikkiin.

Ei tarvitse ymmärtää musiikin teoriaa tai kokea olevansa supermusikaalinen voidakseen laulaa ja nauttia musiikista. Kokemuksen puute ei myöskään ole este sille, ettetkö jonain päivänä voisi oppia musiikkia tai vaikka uskaltaa laulaa sitä karaokea.
 
Keskustelumme päätteeksi juttukaverini nyökkäsi miettiväisenä ja ilta jatkui rennosti ja mukavasti. Hän ei laulanut sinä iltana karaokea, mutta ehkäpä ajatuksen siemen oli kylvetty.


 Onko sinulla ikäviä muistoja peruskoulun laulukokeista, tai tunnetko muuten epävarmuutta omasta äänestäsi? Oma ääni on hyvin henkilökohtainen instrumentti, ja on hyvin luonnollista tuntea epävarmuutta tai itsekritiikkiä omasta äänestä. Epävarmuuksia ja omia rajoittavia uskomuksia ON kuitenkin mahdollista myös muuttaa!

Kuuntele ajatuksia aiheesta Annanet Vocals Podcastissa!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *