Nöyränä biisin äärellä

woman, pretty, girl

Helmikuussa 2020 esiinnyin solistina perinteisessä Night of the Powerballads -illassa Helsingissä. Tällä kertaa päätin esittää kappaleen, jota oli toivottu konsertissa kuultavaksi…
Ja tämä teki biisin treenaamisesta ja sisäistämisestä todella erilaista ja mielenkiintoista!

En valinnut biisiä jonka etukäteen osasin, enkä miettinyt biisiä valitessa sopiiko se äänelleni. Sen sijaan ajattelen, että yleisön seassa on ainakin yksi ihminen, jolle voisi olla merkityksellinen kokemus kuulla juuri tämä kappale, juuri tänä voimaballadien iltana. Tällaisten lähtökohtien äärellä oma ”laulajan egoni” oli hiljaa.

Perinteisen treenaamisen lisäksi keskityin paljon (jopa laulamista enemmän) mielikuvaharjoitteluun. 

Seuraavaksi jaan keinoja, joita voit kokeilla kun haluat saada uudenlaista syvyyttä omaan lauluharjoitteluusi:

Kuuntele laulettavaa biisiä keskittyneesti, ja tunnustele minkälaisia tunteita se sinussa herättää, mihin biisin eri osiot sinussa kolahtavat.

Lue teksti läpi ajatuksella, vaikka muutaman kerran. Mitä biisissä sanotaan? Mikä on kappaleen ydinviesti?

Mitä kappale saa sinut tuntemaan – ja mitä haluat ja voit välittää muille?


Keskittymällä kappaleen viestiin ja löytämällä aidon yhteyden oman itsen ja biisin välille, voimme löytää kappaleen tulkintaan tarvittavaa herkkyyttä.

Uskon, että keskittymällä kappaleen viestiin ja löytämällä aidon yhteyden oman itsen ja biisin välille, voimme löytää kappaleen tulkintaan tarvittavaa herkkyyttä. Herkkyyden ja voiman yhdistäminen vaatii täydellistä läsnäoloa kappaletta laulaessa, ja rohkeutta avautua yleisön edessä. Sitä että mieli, keho ja tunteet ovat yhteydessä heti kappaleen alkaessa.

Tällaisen keskittymisen saavuttaminen keikkatilanteessa vaatii harjoitteluvaiheessa hiljentymistä ja kokonaisvaltaiseen laulusuoritukseen syventymistä. Se on todella mielenkiintoista, ja samalla aikaa ja kärsivällisyyttä vaativaa.

Oikean fokuksen ja tasapainon löytymiseksi mielikuvaharjoittelu ja oman tunneyhteyden työstäminen ovat olennainen osa lauluharjoittelua. Lataa täältä ilmainen audioharjoitus-sarja, jonka avulla voit päästä alkuun läsnäolo- ja mielikuvaharjoittelun kanssa.  Laulaminen on todellakin kokonaisvaltaista… Ja sitä opitaan askel kerrallaan.