Tärkeintä ei ole mitä laulaa, vaan miten

Jo pidemmän aikaa olen ollut kiinnostunut laulamisen kokonaisvaltaisuudesta: siitä, että keho, mieli ja tunteet sekä ääni tekevät saumatonta yhteistyötä laulaessa.

Entisenä urheilun ja laulamisen “suorittajana” itselleni on ollut vapauttavaa oivaltaa, että parhaat tulokset syntyvät usein pakottamatta… kun antaa itselleen luvan pysähtyä ja rauhoittua hetkeksi.

Monesti laulaessa haluaisi oppia asioita nopeasti ja usein luonnostaan pyrimme puskemaan ääntä, pakottamaan asioita tapahtumaan, itseämme oivaltamaan… äänen taipumaan haluamallamme tavalla.

Puskemalla ei yleensä saavuta toivottua lopputulosta – ainakaan pidemmällä tähtäimellä. Uskon, että on hyödyllisempää (ja äänelle kestävämpää) opetella malttia ja kärsivällisyyttä, ymmärrystä itseä ja omaa äänenkäyttöä kohtaan. Kun rentoudut ja keskityt kuuntelemaan itseäsi, löydät kyllä tavat toteuttaa haluamasi kappaleet, ja keinot kehittyä laulajana.

Ei ole kyse siitä mitä laulaa, vaan MITEN…

”Puskemalla ei yleensä saavuta toivottua lopputulosta – ainakaan pidemmällä tähtäimellä… ”

Näiden ajatusten myötä tunnen iloa ja kiitollisuutta siitä, että alan oivaltaa millaiset asiat minulle ovat tärkeitä omassa äänenkäytössä – ja siten myös valmentajana.

Ensi syksynä aloitan uuden oivalluttavan ja syventävän matkan näiden aiheiden parissa: aloitan parivuotisen joogaopettajakoulutuksen jonka uskon syventävän, vahvistavan näitä ajatuksia ja tarjoavan yhä enemmän työkaluja lähestyä myös äänentuottoa entistä kokonaisvaltaisemmin. Innolla odotan, että pääsen soveltamaan uutta oppia myös lauluvalmennustyöhön!

Pysähdy tänään pohtimaan, miltä laulaminen sinusta tuntuu, niin kehollisesti kuin ajatuksissasikin?
Mitä ominaisuutta (tai ominaisuuksia) ehkä kaipaisit itsellesi lisää laulamiseen? Kenties rentoutta, rohkeutta tai luottamusta? Tai jotain muuta?

Kun tiedät vastauksen, lataa täältä avuksesi ilmainen audioharjoitus-sarja. Sen avulla opit löytämään sisältäsi ne vahvuudet ja voimavarat, juuri ne ominaisuudet, joita juuri nyt toivoisit itsellesi lisää!