Uskalla innostua!

person, human, joy

Huomaatko joskus ajattelevasi, että on liian myöhäistä tehdä tai toteuttaa jotain mistä olet haaveillut?

Muutama vuosi sitten löysin mielestäni tällaisen rajoittavan uskomuksen: ajattelin että tiettyyn ikään mennessä minun olisi pitänyt saavuttaa tiettyjä tavoitteita. Ja kun näin ei ollut käynyt, huomasin ajattelevani että on jo liian myöhäistä… Tunsin jopa jotenkin epäonnistuneeni.   

Kun aloin tarkastella tätä ajatusta syvemmin, huomasin että itseasiassa omat haaveeni, ja ennen kaikkea sisäiset arvoni, olivat muuttuneet matkan varrella: 15-vuotiaana haaveilin kiertäväni rock-bändin kanssa maailmalla ja 30-vuotiaana huomasin arvostavani rauhallisempaa elämää, vapautta ja mahdollisuuksia tehdä luovia asioita monipuolisesti. 

Ihminen kehittyy ja muuttuu jatkuvasti, ja samalla unelmamme ja tavoitteemme muuttuvat. Oivalsin, että tämä muutos ja jatkuva kasvu onkin pohjimmiltaan se, joka minua eniten motivoi ja inspiroi.

Ei olekaan epäonnistumisia, eikä ole vielä liian myöhäistä toteuttaa unelmia. Päinvastoin: unelmia syntyy jatkuvasti lisää, kun antaa itselleen tilaa (ja luvan) nähdä mahdollisuuksia ympärillään. 

Ihminen kehittyy ja muuttuu jatkuvasti, ja samalla unelmamme ja tavoitteemme muuttuvat


Näiden ajatusten seurauksena olen viime vuosina ollut rohkeammin avoin uusille asioille; matkustellut enemmän ja oppinut esimerkiksi laitesukellusta ja surffausta, jotain mitä en aiemmin ollut edes ajatellut!

Kävin meditoimassa kymmenen päivää buddhalaisluostarissa Nepalissa, ja onnistuin murtamaan omaan laulunkirjoitukseen liittyviä blokkejani yllättäen eteeni tulleen verkkokurssin avulla.

Olen vähitellen uskaltautunut taas esiintymään pitkästä aikaa soolona yksin kitaran kanssa, ja
parhaillaan suunnittelen äänittäväni ja julkaisevani uutta omaa musiikkia, ensimmäisen kerran melkein kahdeksaan vuoteen! Uusien asioiden suunnittelu ja toteuttaminen jännittää, mutta luo samalla kutkuttavan innostuksen tunteen vatsanpohjalle. Se on merkki siitä, että teen asioita joilla on minulle oikeasti merkitystä!

Unelmia syntyy jatkuvasti lisää, kun antaa itselleen tilaa nähdä mahdollisuuksia ympärillään. 


Omia unelmia toteuttaessa on tärkeää osata luoda itselleen turvallinen olo ja sellainen ympäristö, jossa uskaltaa olla oma itsensä. Varsinkin, jos omat unelmat ovat jonkinlaista luovaa tekemistä!

Olen oivaltanut, että laulajana ja lauluntekijänä minulla on usein ollut tapana arkailla: en välitä tuoda itseäni liikaa esille ja olen varsinkin nuorempana kamppaillut paljonkin itsekritiikin ja epävarmuuden tunteiden kanssa. Lavalla peitin tämän kovan ulkokuoren alle, mutta sisimmässäni mietin monesti keikkoja ja pieniä mokia pitkäänkin jälkikäteen.

Kun olen oppinut vähitellen päästämään irti tällaisesta ”negatiivisesta ajatuskierteestä” – siitä tunteesta että olen jotenkin epäonnistunut tai on liian myöhäistä toteuttaa itselleni tärkeitä asioita tai että aina pitäisi olla täydellinen – uusi maailma on avautunut:

Kun uskallan avoimesti innostua uusista asioista, huomaan saavani uudenlaista rohkeutta ja ennen kaikkea luottamusta itseeni.

Ja se kasvaa, mihin huomio kiinnittyy: kun annan itseni hetken nauttia innostuksen luomasta hyvästä olotilasta, se lisääntyy minussa ja ympärilläni! Yllättäen törmäänkin netissä minua kiinnostavaan kurssiin, ajaudun keskustelemaan laulunkirjoituksesta täysin uuden ihmisen kanssa tai ”vahingossa” manifestoin itseni unelmoimalleni keikalle!

Kun antaa itselleen luvan innostua omista unelmistaan, voi yllättyä miten helposti ne ovatkin toteutettavissa!

Anna itsellesi lupa innostua jo tänään:

1. Mieti mistä kolmesta asiasta olet haaveillut mutta et vielä ole ehtinyt (tai uskaltanut) toteuttaa. Kirjoita ne ylös, tai sano ne ääneen. Halutessasi voit jopa jakaa ne kommenteissa alla!

2. Lisäksi voit kirjoittaa esimerkiksi kolme asiaa jokaisesta haaveestasi: miten tämä olisi mahdollista toteuttaa.
(Miten-kysymys avaa mielemme näkemään mahdollisuuksia ja ratkaisuja ympärillämme.)

3. Kolmas askel on opetella luottamusta: palaa miettimään omia haaveita hetkeksi päivittäin ja tunne iloa ja kiitollisuutta siitä, että ne ovat toteutumassa.