Keho – Mieli – Ääni

poppies, yoga, field

Oma ääni on todella henkilökohtainen instrumentti ja on tärkeää, että laulaminen tuntuu itsestä aina oikealta ja hyvältä: että olet oma itsesi, etkä yritä olla jotain mitä et ole. 

Monesti laulaja pyrkii (jopa tiedostamattaan) vastaamaan ympäristön odotuksiin, välttelemään virheitä tai saamaan esimerkiksi hyvää palautetta. Sen ei pelkästään pitäisi kuitenkaan olla laulamisen lähtökohta! Oma ääni on iso osa sinua ja on tärkeää, että laulaminen tuntuu sinusta aidolta. 

Mutta miten voi löytää yhteyttä itseen laulaessa – ja säilyttää sen tunteen esimerkiksi esiintyessä? Miten hiljentää oman sisäisen kriitikon tai perfektionistin ääntä, rentoutua ja luottaa että osaa?

Oma ääni on iso osa sinua ja on tärkeää, että laulaminen tuntuu sinusta aidolta. 


Kun ymmärsin, että laulaminen on todella paljon muutakin kuin laulamista, olen alkanut löytää omaan harjoitteluuni keinoja myös “boxin ulkopuolelta”. Pidän liikunnasta ja joogasta, ja mm. näistä maailmoista olen tuonut elementtejä myös omaan lauluharjoitteluuni. 

Omat tunteet ja ajatukset kuuluvat aina äänessä. Stressi, elämän muutokset, surullinen olo tai epävarmuus tulevasta ovat esimerkiksi tekijöitä, jotka automaattisesti voivat vaikuttaa kehoon ja äänen tuottoon.

Siksi on mielestäni laulajana (ja muutenkin) tärkeää välillä hiljentyä kuuntelemaan itseään: mitä minulle oikeasti kuuluu. Usein kehon jumit tai kurkun käheyskin voivat olla reaktiota johonkin mielen päällä/tunnetasolla painavaan asiaan, ja huolehtimalla omasta tasapainostasi huolehdit myös instrumentistasi. 

Omat tunteet ja ajatukset kuuluvat aina äänessä. Stressi, elämän muutokset, surullinen olo tai epävarmuus tulevasta ovat esimerkiksi tekijöitä, jotka automaattisesti voivat vaikuttaa kehoon ja äänen tuottoon.


Joogaharrastukseni myötä olen tutustunut oppiin ihmisten chakroista. Intialaisessa lääketieteessä ja joogaperinteessä opetetaan, että ihmisellä on kehossaan seitsemän energiakeskusta, chakraa, jotka vaikuttavat henkiseen ja fyysiseen terveyteen. Yksi näistä seitsemästä energiakeskuksesta on kurkkuchakra, joka nimensä mukaisesti sijaitsee kurkun alueella.

Kurkkuchakran sanotaan säätelevän mm. itseluottamusta, luovuutta, yhteyttä itseen ja omaan totuuteen, omaan tarkoitukseensa elämässä. Mielestäni tämä on jännittävää, sillä laulaminen on aina tuonut elämääni merkityksellisyyden tunnetta, yhteyttä sisimpääni, luottamusta itseeni ja se on ollut minulle tärkein keino harjoittaa luovuuttani. Jos intialainen joogaperinne on jo tuhansia vuosia sitten todennut ihmisäänen olevan yhteydessä näihin ominaisuuksiin sinussa, niin ehkäpä ajatuksessa on jotain perää?

Sen voin ainakin luvata, että kun availet kehoasi ennen lauluharjoittelua tai keikkaa, ja otat myös rauhallisen hetken keskittyäksesi itseesi ja siihen, mitä haluat laulaessa välittää kuulijalle, esiintyminen tai harjoitteluhetki saa uudenlaista syvyyttä ja rentoutta.

Ennen seuraavaa lauluhetkeä (on se sitten treeni tai esiintyminen), ota itsellesi kymmenen minuuttia omaa aikaa:

1. Tee 20 X-hyppyä, tai lämmittele fyysisesti kehoasi jollakin muulla sinulle sopivalla tavalla. Nosta sykettä – nosta vireystilaasi!

2. Venyttele kylkiä, avaa rintakehää, venyttele kaulaa ja niskaa. Hiero kevyesti purentalihaksia, kaulan isoja lihaksia ja kurkunpään alueen lihaksia. 

3. Hengitä syvää palleahengitystä: vatsa kohoaa kevyesti sisäänhengityksellä, laskeutuu uloshengityksellä. Pyri pitämään hartiat ja rintakehä rentona, älä jännitä vaan rentoudu jokaisella hengityksellä vähän enemmän.

4. Rauhallisesti hengitellen sulje silmät ja käy läpi tulevaa lauluhetkeä/biisiä: mitä tunteita kappaleesta herää? Mitä haluat välittää kuulijalle? Miltä sinusta tuntuu, kun kerrot kappaleen tarinaa? Jos sinulla on aikaa, voit käydä koko biisin läpi mielessäsi ja vasta sitten avata silmät. Olet valmis.