Kotidemoista artistiksi: Mistä kaikki alkoi

Toukokuussa 2021 julkaisin omakustanne EP:n sooloartistina. Tässä blogisarjassa kerron biisien matkasta valmiiksi äänitteeksi, jaan vinkkejä laulunkirjoittamisen aloittamiseen sekä studiosessioiden suunnitteluun ja toteuttamiseen. Kerron myös kuinka itsenäinen artisti voi julkaista omakustannemusiikkia suosittuihin suoratoistopalveluihin, ja mikä tärkeintä: kuinka löytää ja vahvistaa omaa ääntään ja tyyliään artistina.
Tämä on blogisarjan ensimmäinen osa, jossa kerron kuinka projekti alkoi: kuinka voitin minua pitkään vaivanneen kirjoitusblokin ja mikä itseasiassa todellisuudessa oli estänyt minua kehittymästä lauluntekijänä. (Kansikuva: Jennifer Backlund)

Mistä kaikki alkoi…

Tammikuussa 2019 tunsin olevani ihan hukassa laulunkirjoittajana. Kaikki inspiraatio oli kateissa enkä ollut kirjoittanut mitään pitkään aikaan. Mietin pitäisikö vaan antaa olla: jättää haaveet musiikin teosta ja luoda tilaa jollekin uudelle.

Se oli itselleni iso ajatus, olinhan teini-ikäisestä asti tehnyt musiikkia aktiivisesti ja musiikki on useimmiten ollut elämässäni keskiössä. Mutta joskus elämässä täytyy luopua jostakin, jotta jotain uutta voi tulla tilalle… 

Sitten sattumalta huomasin ilmoituksen eräässä Facebook-ryhmässä: laulaja-lauluntekijä Dani New Yorkista etsi testaajia uudelle kehittämälleen laulunkirjoituksen verkkokurssille. Hain intuitiivisesti mukaan ja unohdin koko asian.

Seuraavalla viikolla matkustin ensi kertaa elämässäni New Yorkiin. Soolomatka yhteen maailman kiehtovimmista kaupungeista oli tosi inspiroiva, ja huomasin täyttyväni uudenlaisella energialla ja itseluottamuksella. Eräänä iltapäivänä kävelin West Villagessa tunnelmaa fiilistellen, kun sain puhelimeeni sähköpostiviestin: ”Sinut on valittu mukaan testaamaan uutta Songwriting in 30 Days -kurssia!” Minusta tuntui, että tämä oli merkki siitä että ihan vielä ei kannata luovuttaa… 

Pari viikkoa myöhemmin, taas kotona Helsingissä, aloitin verkkokurssin. Seuraavat 30 päivää olivat intensiivinen matka oman laulunkirjoittajuuteni ytimeen. Moduulit ja valmennuspuhelut Zoomissa valmentajan ja ryhmän kanssa rohkaisivat minua jakamaan tekeleitäni, muokkaamaan omia rajoittavia uskomuksiani ja valoivat minuun uudenlaista itseluottamusta.

Ja yhtäkkiä aloin kirjoittaa uudella tavalla! Aloin kirjoittaa omasta totuudestani käsin, mitään ylimääräistä yrittämättä. Ensin syntyi kappale nimeltä ”Ride On”…

Tästä alkoi minulle uudenlainen vaihe laulunkirjoittajana. Kirjoitin rehellisesti ulos sen mitä sisimmästäni kumpusi, ja lauluja alkoi syntyä enemmänkin. Ensi kertaa elämässäni aloin ajatella olevani myös biisintekijä!

Ja tämä oli tärkeä oivallus, jota en ollut aiemmin tiedostanut: pidin itseäni laulajana, mutta en laulunkirjoittajana – vaikka olin kirjoittanut biisejä 14-vuotiaasta saakka. Tämä tiedostamaton uskomus oli jollain tavalla rajoittanut uskoani omiin kykyihini. Nyt kuitenkin aloin saada uutta itseluottamusta ja aloin suhtautua itseeni uudella tavalla. Tämä oivallus vaikutti myöhemmin myös siihen, kuinka lauloin kappaleet studiossa ja millaiseksi oma artistikuvani alkoi muodostua…

Jos haaveilet biisien kirjoituksesta, joko itsellesi tai jollekin toiselle, ensimmäinen askel onkin alkaa itse uskoa siihen että osaat! Vaikka et olisi kirjoittanut vielä yhtäkään kappaletta, sinun on ensin uskottava että pystyt siihen. 

Seuraavassa blogissa kerron laulujen kirjoittamisesta – kuinka aloittaa, jos ei ole koskaan kirjoittanut mitään!