Laulunkirjoitus… Mistä aloittaa?

guitar, guitarist, girl

Ei ole yhtä oikeaa tapaa kirjoittaa biisiä. Joku säveltää ensin, toinen kirjoittaa ensin lyriikkaa. Aloittaminen voi kuitenkin tuntua hankalalta, jos ei ole koskaan kirjoittanut mitään.

Ensimmäinen kirjoittamani kappale (alkuperäiseltä nimeltään ”Paska päivä”, nimi sensuroitiin myöhemmin Mustaksi päiväksi…) syntyi puolivahingossa huonon koulupäivän jälkeen. Olin vasta opetellut isäni avustuksella soittamaan muutamia perussointuja kitaralla, ja rämpyttelin huoneessani. Fanitin tuolloin kovasti Maija Vilkkumaata, ja Anssi Kela oli juuri julkaissut Nummela-levynsä, joka soi meillä kotona Nummelassa paljon. Päätin että minäkin yritän kirjoittaa kappaleen ja sanat tulivat aika vaivattomasti ulos. Kutsuin isäni ja pikkuveljeni paikalle kuuntelemaan ja jammailemaan mukana, ja ensimmäinen oikea kappale oli syntynyt! 

Kirjoitin ekan oman biisini vuonna 2002 ja näihin biisivihkoihin on tallennettuna kaikki kirjoittamani kappaleet parilta seuraavalta vuodelta…

Sain tästä kokemuksesta paljon itseluottamusta ja aloin kirjoittaa enemmänkin. Ymmärsin että laulut voivat syntyä joka päiväisistä ajatuksista ja kokemuksista, eikä tarvitse yrittää mitään ihmeellistä. Varhaisissa kirjoittamissani biiseissä onkin läsnä ihana vilpittömyys ja suoruus. En miettinyt liikoja enkä kokenut tarvetta yrittää mitään – ja siksi biisit kolahtavat (ainakin itselleni) edelleen! Ne laulut ovat osa minun nuoruuttani, niissä on asennetta ja uskoa siihen että minäkin pystyn mihin vaan.

Olen pyrkinyt palaamaan tähän minulle luonnolliseen tilaan tehdä ja kirjoittaa musiikkia, keskittyä siihen kuka minä olen, mistä minä haluan kirjoittaa

Viime vuosina olen pyrkinyt palaamaan tähän minulle luonnolliseen tilaan tehdä ja kirjoittaa musiikkia, keskittyä siihen kuka minä olen, mistä minä haluan kirjoittaa. Uskon, että jokainen voi löytää oman tapansa kirjoittaa, kertoa omat tarinansa, kun ensin hiljentyy kuuntelemaan itseään. Itse ainakin koen, että on tärkeää luoda itselle rauhallinen tila jossa ei ole kiire minnekään, ja päästää irti kaikista (mahdollisista oman mielen luomista) vaatimuksista itseä kohtaan.

Laulajana teen biisit yleensä aina tekstilähtöisesti, mutta sävellystyö tapahtuu usein kirjoittamisen yhteydessä: eli samalla kun kirjoitan tekstiä, hyräilen jo mahdollista melodiaa ja mietin fraseerauksia ja sanavalintoja sen mukaan. Kun jonkinlainen runko tai visio on mielessäni valmis, tartun kitaraan ja etsin sillä pohjaksi soinnut jotka sopivat mielessäni pyörivään laulumelodiaan.

Luo itsellesi rauhallinen tila jossa ei ole kiire minnekään, ja päästä irti kaikista vaatimuksista itseäsi kohtaan

Voit siis lähteä liikkeelle sinulle luontevimmalla tavalla: joko jotakin instrumenttia soittaen ja säveltäen, tai laulua hyräillen ja tekstiä ulos kirjoittaen. Tärkeintä on aloittaa!

Ei myöskään haittaa, vaikka et soittaisi mitään instrumenttia. Voit silti äänittää ideasi nauhalle (vaikka puhelimen nauhurilla) ja kirjoittaa tekstejä. Tiesitkö, että Michael Jacksonkin useimmiten hyräili melodiaideansa pianistille, joka korvakuulolla etsi Jacksonin lauluun sopivat soinnut? Jos sinulla on hyvä idea, älä anna minkään rajoittaa sinua kehittämästä sitä pidemmälle! Aina löytyy jokin keino; tuttava joka osaa soittaa instrumenttia, biisintekokurssi jossa voit löytää samanhenkisiä ihmisiä säveltämään kanssasi, tai ehkäpä innostut itse opettelemaan jotakin instrumenttia tai äänitysohjelman käyttöä tietokoneella. Nykypäivänä mahdollisuuksia kyllä löytyy!

Tärkeintä luovassa työskentelyssä on mielestäni:

  • Antaa itselle aikaa ja tilaa! Varmista että sinulla ei ole kiire mihinkään, ja että olet paikassa jossa voit olla rennosti ja vapautuneesti, eikä mikään ylimääräinen ärsyke (kuten telkkari tai puhelin) häiritse sinua. (Omat ajatukseni rullaavat yleensä vapaammin myös silloin kun ympäristöni on siisti – muuten huomaan koko ajan jotakin ympärilläni mitä ”pitäisi tehdä”, ja tämä katkaisee helposti keskittymisen itse asiaan.)
  • Unohtaa suorituspaineet ja itsekriittisyys: kun olet luomassa jotain uutta, tee aluksi vain itseäsi varten! Tämä vapauttaa mielen ja luovuuden turhista kahleista, eikä tarvitse murehtia ”mitä joku muu ajattelee”.

Kuinka voisi aloittaa jos ei ole koskaan kirjoittanut mitään?

Kuin mitä tahansa uutta taitoa, myös kirjoittamista voi harjoitella!  Voit aloittaa esimerkiksi seuraavalla ”tajunnanvirta” -harjoituksella:

Ota eteesi kynä ja paperia (tai tietokoneelta tyhjä tekstitiedosto), laita ajastin päälle (10-30 minuuttia) ja kirjoita mitä mieleesi tulee, täysin editoimatta. Anna sanojen, lauseiden, ajatusten vain tulla paperille vaikka niissä ei olisi mitään järkeä. Tärkeintä on aloittaa, kirjoittaa ja pyrkiä olemaan suodattamatta mitään mitä sisältäsi kumpuaa. 

Tajunnanvirta on mielestäni hauska harjoitus myös siksi, että sen avulla saattaa lähteä muodostumaan juuri sinun kirjoitustyylisi. Samoin kuin jokaisella ihmisellä on omanlainen ääni, voi jokaisella meillä olla omanlainen tyyli kirjoittaa. Ja varsinkin itselle, omaa materiaalia kirjoittaessa oman kirjoitustyylin vahvistuminen vahvistaa myös tyyliäsi ja ääntäsi artistina. 

Lisää kirjoitusharjoituksia löydät esimerkiksi Luova Laululyriikka sivustolta: https://www.luovalaululyriikka.fi/
Suosittelen kokeilemaan myös sivustolta löytyvää ”Syklinen tajunnanvirta”-harjoitusta; etuliitteellä kirjoittaminen saattaa avata mielenkiintoisia ajatuksia ja inspiraatiota!

Lopuksi myös lämmin suositus Maria Santavuoren (Luova Laululyriikka) kursseille, mikäli kirjoittaminen kiinnostaa. Olen käynyt kolmella Marian kirjoituskurssilla ja aina oppinut ja oivaltanut jotakin uutta! 🙂


Toukokuussa 2021 julkaisin omakustanne EP:n sooloartistina. Tässä blogisarjassa kerron biisien matkasta valmiiksi äänitteeksi, jaan vinkkejä laulunkirjoittamisen aloittamiseen sekä studiosessioiden suunnitteluun ja toteuttamiseen. Kerron myös kuinka itsenäinen artisti voi julkaista omakustannemusiikkia suosittuihin suoratoistopalveluihin, ja mikä tärkeintä: kuinka löytää ja vahvistaa omaa ääntään ja tyyliään artistina.

Blogisarjan ensimmäisen artikkelin voit lukea täältä.

Doors-EP:n voit kuunnella esim. Spotifyssa (alla) tai iTunesissa.