Luota omaan visioosi

microphone, headphones, music-5046876.jpg

Julkaisin uusimman omakustanne EP:ni toukokuussa 2021. Tässä blogisarjassa avaan kirjoittamieni biisien matkaa valmiiksi äänitteeksi, sekä jaan vinkkejä laulunkirjoittamisen aloittamiseen sekä studiosessioiden suunnitteluun ja toteuttamiseen. Tämä on blogisarjan kolmas osa.

Epävarmuuksien ja rajoittavien uskomusten voittaminen

Keväällä 2019 kirjoitin pitkästä aikaa uutta musiikkia, ja tämä herätti minussa myös haaveen julkaista kappaleitani kuulijoille. En kuitenkaan ollut pitkään aikaan julkaissut tai tehnyt mitään oman musiikin saralla, ja huomaamattani kynnys aloittaa oli kasvanut aika korkeaksi! Nyt tuntui todella pitkästä aikaa siltä, että haluaisin julkaista musiikkiani sooloartistina.

Matka oli monivaiheinen, ja ihan ensimmäiseksi törmäsin omiin epävarmuuksiini ja rajoittaviin uskomuksiin:

En ole riittävän hyvä laulaja
En ole riittävän hyvä biisintekijä
Olen jo jotenkin epäonnistunut” (mistä lie tämäkin ajatus kumpusi…)
Mitä jos kukaan ei pidä kirjoittamistani kappaleista?
”Miksi ketään kiinnostaisi minun tarinani?”
Ovatko biisini liian henkilökohtaisia?
Haluaakohan kukaan enää edes soittaa kanssani, kun en ole tehnyt mitään pitkään aikaan?
Mistä saan rahaa projektiin?
Jne…  

Jos olisin jäänyt märehtimään näihin epävarmuuksiin yhtään pidemmäksi aikaa, en olisi aloittanut projektia vieläkään. Uskon kuitenkin, että jos sinulla herää voimakas visio ja palo toteuttaa jokin haave, tätä tunnetta kannattaa kuunnella!

Jos sinulla herää voimakas visio ja palo toteuttaa jokin haave, tätä tunnetta kannattaa kuunnella!

Eräs käänteentekevä kokemus omien epävarmuuksien muuttamisessa oli syyskuussa 2019, kun matkustin Nepaliin meditoimaan kymmeneksi päiväksi Kathmandun liepeillä sijaitsevaan buddhalaisluostariin. Pari kuukautta aiemmin minulle tuli vain voimakas tunne siitä, että nyt pitää päästä johonkin rauhoittumaan, olemaan, sulkea muu maailma ulkopuolelle ja antaa täysi fokus itselleni ja läsnäololle. Sattumien kautta Kopanin luostari Nepalissa tuntui kutsuvalta, ja kuin tilauksesta siellä alkoi kymmenen päivän kurssi juuri minulle sopivana ajankohtana.

Kopanissa tapasin ihmisiä eri puolilta maailmaa, jokainen eri vaiheessa elämäänsä. Mieleeni on jäänyt eräs illallispöytäkeskustelu parin vanhemman herrasmiehen kanssa. Kun he kyselivät mitä teen kotona, kerroin varovasti musiikistani ja että olen laulaja. Heidän mielestään se kuulosti valtavan hienolta. Kerroin myös rehellisesti, että olin vastikään alkanut kirjoittaa uutta musiikkia jota haluaisin äänittää ja julkaista, mutta samalla olin todella epävarma ja pelokas ajatuksesta paljastaa tekeleitäni maailmalle. Toinen miehistä totesi, että taidan olla aika introvertti ihminen johon nyökkäsin. Olen todella! Seuraavaksi hän sanoi jotain, minkä säilöin syvälle sydämeeni: “Introvertit ovat syvällisiä pohdiskelijoita. Ja jos heillä on keino purkaa ajatuksiaan musiikkiin tai muuhun taiteeseen, se on valtava lahja.”

Nuo sanat sytyttivät jotakin minussa: oivalsin, että herkkyys ja hiljaisuus voivat olla myös voimavarojani ja vahvuuksiani. Muutenkin retriitti luostarissa auttoi kohtaamaan omia epävarmuuksia ja pelkoja. Päätin, että on aika alkaa tehdä elämässä enemmän niitä asioita joista haaveilen. Omat pelot on tehty voitettaviksi!

Retriitti Nepalissa oli inspiroiva ja valoi minuun uudenlaista rohkeutta.

Askel kerrallaan

Alkuvuodesta 2020 aloin tosissani miettiä ääniteprojektin toteuttamista. Aluksi tuntui vaikealta hahmottaa mistä aloittaa, sillä edellisestä omakustanteen äänittämisestä ja tuottamisesta oli ehtinyt vierähtää jo kahdeksan vuotta! Vähitellen palaset alkoivat kuitenkin loksahdella paikoilleen. Ensin pyysin hyviä muusikkoystäviäni bändiin soittamaan. Tämä oli itselleni iso askel, sillä jostain syystä jännitin erityisesti bändin kasaamista. Pelon kohtaaminen mursi kuitenkin yhden rajoittavan uskomukseni (”Haluaakohan kukaan enää edes soittaa kanssani..”) ja tulin todella iloiseksi, kun kaikki suostuivat mukaan.

Samoihin aikoihin kuulin työkaverini kautta tunnelmallisesta kotistudiosta, jossa äänitykset voitaisiin toteuttaa rennolla otteella, mahdollisimman livenä soitettuna, ja budjettiini sopivasti. Tämän jälkeen sain vielä ilmoituksen seuraavan vuoden muhkeista veronpalautuksista, jotka kattaisivat sopivasti äänityskulut! Nämä mukavat sattumat vahvistivat sisäistä tunnettani siitä, että tämä levy on tarkoitettu tehtäväksi.

Kun suunnittelet omakustannejulkaisua, kannattaa huomioida:

  • Minkälaisen bändin haluat: soittaako levyllä oikea yhtye vai tehdäänkö taustat koneella, haluatko kappaleiden soundiin enemmän rokkia ja rouheutta, vai kenties akustista herkkyyttä ja tilaa tunnelmoinnille?
  • Millainen budjetti projektilla on: tämä vaikuttaa studion valintaan, palkkioiden sopimiseen ym.
  • Ennen kuin aloitat, kirkasta itsellesi mahdollisimman selkeäksi se lopputulos, jonka haluat saavuttaa! Tämä helpottaa kaikkia muita työvaiheita: tuottajan, bändin ja studion valintaa, budjettiarviota, sekä omaa fiilistä.

Kirkasta itsellesi mahdollisimman selkeäksi se lopputulos, jonka haluat saavuttaa.

Ambience Studiolla

Muutokset ovat mahdollisuuksia

Äänityssessiot pääsimme aloittamaan elokuussa 2020. Tuolloin kokoonnuimme komppiryhmän kanssa Khatru Musicin kotistudiolle ja saimme tehokkaasti äänitettyä biiseille rungot. Alkuperäinen kitaristi ei kuitenkaan päässytkään aikataulullisista syistä mukaan, joten kappaleiden harmoniamaailma jäi vielä vajaaksi. Aloitimme syksyllä Khatrulla myös lauluäänityksiä, mutta kun alkuperäinen äänityssuunnitelmani hieman muuttui, hukkasin hetkeksi myös visioni siitä miltä lopullisten biisien tulisi kuulostaa. Projekti jäikin pariksi kuukaudeksi hautumaan.

Vuodenvaihteessa otin yhteyttä tuttavaani Janne Äyräväiseen, joka innostui projektiin tuottajaksi. Tämän jälkeen alkoi tapahtua!
Janne kuuli tuoreilla korvilla mitä biisit kaipaavat, ja osasi lisäillä ja ehdotella juuri oikeita puuttuvia elementtejä. Jannen kanssa jatkoimme äänitysprojektia helsinkiläisellä Ambience Studiolla, jossa äänitimme vielä piano- ja kosketinraitoja (levyllä kosketinraidat soittaa Hannu Sorsa), sekä lopulliset lauluraidat.

Lopputuloksesta tuli parempi kuin osasin alunperin kuvitellakaan. Välillä luovat prosessit ottavat aikaa hautuakseen, ja tämän projektin kohdalla ymmärsin miten hyödyllistä on selkeyttää oma visio ihan ensin itselleen. Suosittelen myös ulkopuolisen taiteellisen tuottajan mukaan ottamista projektiin, jo ennen pidemmälle ideointia. Itse en aluksi ottanut projektille tuottajaa, mikä hidastutti äänitteen tekemistä sellaisessa vaiheessa, kun omat ideani ja visioni olivat hukassa. No, tekemällä oppii ja matkan varrella opin yhtä sun toista ääniteprojektin suunnittelusta ja toteuttamisesta.

On tärkeää luottaa itseensä ja musiikkiinsa, sillä varmasti matkan varrella tulee vastaan epävarmuuden hetkiä jolloin kysyy itseltään ”miksi haluan tehdä tämän projektin”. Lisäksi on tärkeää kerätä ympärilleen hyviä tyyppejä, joiden kanssa työskentely on mutkatonta ja hauskaa; taiteellinen tuottaja sekä äänittäjä studiossa, ja tietysti muusikot. Musiikki on aina jakamista, ja uskon että yhteiset energiat studiossa välittyvät myös lopulliselle äänitteelle.

Äänitteen tuottajan muistilista:

  • Pohdi ensin itseksesi; mitä haluat tehdä ja miksi
  • Kirkasta visiosi; miltä haluat valmiin musiikkisi kuulostavan
  • Ota projektiin mukaan taiteellinen tuottaja, jonka kanssa yhteistyö pelaa
  • Kasaa tiimi, jonka kanssa on aidosti hauskaa työskennellä
  • Suunnittele aikataulu ja budjetti
  • Usko itseesi!